Trygfondens Familiehus
1. præmie i totalentreprisekonkurrence 2024
- Status
- Bygherre
- Omfang
- Lokation
- Visualisering
-
Samarbejde
- Under udførelse
- Region Nordjylland
- 1.000 m²
- Aalborg
- Kjaer & Richter
- Granly, Brix & Kamp, Arkplan
Trygfondens Familiehus er tænkt som et pusterum fra sygdom og hospitalsmiljø. Det skal være et sted fyldt med liv, hvor det nære familieliv, sociale interaktioner, leg og aktiviteter kan blomstre og skabe livskvalitet samt en tryg atmosfære for familier, der gennemgår svære tider. Huset skal fungere som en sikker base for familier, der lever med bekymringer og kriser.
Arkitekturen og stemningen i huset skal understøtte en hverdag, der kan fungere, selv når alvorlig sygdom påvirker familien. Det er essentielt, at familiehusets arkitektoniske udformning skaber en følelse af tryghed og gør hospitalet mindre dominerende. Der skal etableres rum og faciliteter, som fremmer positive oplevelser og skaber en dagligdag, der ikke føles begrænsende, men snarere opfordrer til glædelige øjeblikke.
Arkitekturen skal være rummelig og fleksibel og samtidig imødekomme familiers behov – med plads til børn og unge i alle aldre, leg, fordybelse, samtaler og refleksion. Desuden skal arkitekturen udnytte omgivelsernes og naturens kvaliteter, så disse bliver en aktiv og integreret del af huset. Kvalitetsrige udendørsarealer skal naturligt bidrage til spontane aktiviteter i hverdagen.
Det nye familiehus er udformet som en sammenhængende bygningsstruktur, der tilpasser sig grundens topografi. Bebyggelsen består overordnet af to bygningslænger i nord-sydgående retning med familieboliger, som alle vender mod vest. Boligerne er forskudt i forhold til hinanden og skaber dermed små private uderum. Alle familieboliger har udsyn til og adgang til naturen, hvilket sikrer optimale dagslysforhold i de private boligenheder.
Vi har arbejdet med familieboligerne som den bærende idé – en bebyggelse, hvor forskydningen af boligerne skaber privathed og variation. Hovedintentionen har været at trække naturen helt ind i bebyggelsen. Denne disponering udnytter grundens potentiale optimalt og sikrer gode lys- og udkigsforhold fra både den enkelte familiebolig og fælles- samt opholdsrum.
Der er skabt et stort og indbydende opholdsrum/køkkenalrum mod syd, hvor der både er plads til nære, intime relationer i familieboligerne og mulighed for at søge et større fællesskab i de fælles opholdsrum.
Forskydninger, underinddelinger og variation i volumen sikrer, at bebyggelsen skalamæssigt tilpasser sig omgivelserne.