TORNHØJGÅRD
Aalborg
Click Here

Tornhøjgård

1. præmie i  arkitektkonkurrence

Tornhøjgaard er opført i tæt samarbejde mellem Himmerlands Boligforening og Aalborg Kommune, og rummer 32 plejeboliger med tilhørende fællesarealer. Byggeriet er målrettet selvhjulpne voksne med udviklingshæmning, og rammerne er derfor udformet så fleksibelt som muligt, så beboerne kan blive i boligen uanset om funktionsgraden ændrer sig med alderen. Det betyder, at boligerne kan tilpasses i spændet fra ungdomsbolig, over almindelig bolig til pleje-/ældrebolig. Beboernes personlige indgangsnicher samt de lyse, varierende passager omkring gårdrummet understreger en oplevelse af private hjem i lighed med andre boligbebyggelser – og det institutionelle bliver dermed mærkbart fraværende. 

Med ambitionen om at bidrage til områdets helhedsplan om fortætning og urban karakter løser projektet samtidig udfordringen med at integrere bolig, arbejdsplads og fællesareal i ét ved at udnytte terrænets naturlige fald til at variere byggeriet fra to til tre etager. En hævet plint beskytter de halvoffentlige fællesarealer og private boliger på tre af karréstrukturens sider, mens den åbne parterreetage, indeholdende det offentlige aktivitetsrum og bagvedliggende amfiscene, inviterer til både det formelle og uformelle møde mellem botilbud og lokalområde. 

 

Projektet skaber hjemlige og trygge rammer i boenhederne, hvor der er plads til de nære og små relationer i boligen og blandt enhedens øvrige beboere, samt frihed til, at man kan søge det større fællesskab på tværs af botilbud og besøgende i centerbygningens aktivitetsområder. Der har samtidig været stort fokus på at skabe en bebyggelse, hvor logistikken og de fysiske rammer tilbyder de bedst mulige arbejdsforhold med funktionelle og æstetiske rum, centralt beliggende servicefunktioner samt en iboende naturlig overskuelighed, der giver personalet en tryghed i at vide, at beboerne kan færdes sikkert inden for rammerne. 

Tornhøjgaard er designet til at være et rart sted at bo, et godt sted at besøge samt et attraktivt sted at arbejde, hvor beboernes behov og forudsætninger kan tilgodeses som grundlag for det gode hverdagsliv. Et hverdagsliv, hvor de fysiske rammer, fællesskaberne og aktivitetstilbuddene øger beboerens selvbevidsthed og selvhjulpenhed, vækker minder og skaber sociale relationer på tværs af alder og social status.