PLEJECENTER MØLLEHAVEN
BOGENSE
Click Here

Plejecenter Klarup

1. præmie i  projektkonkurrence

Ambitionen for det nye plejecenter i Klarup er at skabe et sted, hvor rammerne og omgivelserne er hjemlige, imødekommende og nærværende – og hvor det institutionsprægede er fraværende – for såvel de ældre og demensramte beboere som personalet. Plejecentret opføres i tæt samarbejde med Aalborg Kommune og Alabu Bolig, og indrettes med fokus på beboere med demens. Plejecenteret disponeres med 60 stk. fleksible 1-rums boliger fordelt i 10 boenheder/5 afdelinger med tilhørende fælles- og servicearealer, der byder på et varieret, stimulerende og aktivitetsfremmende miljø inde som ude, men hvor det samtidig er muligt at trække sig til mere afskærmede miljøer. Bebyggelsen er organiseret, så logistikken og de fysiske rammer tilbyder de bedst mulige arbejdsforhold med centrale servicefunktioner og overskuelige rumlige disponeringer, der giver medarbejderne korte og effektive arbejdsgange samt en tryghed ved at vide, at beboerne kan færdes sikkert inden for rammerne. Materialer og farver er nøje udvalgt til at markerer overgange, understrege rumligheder og skabe genkendelighed. Ydermere har der været fokus på gode lysforhold, herunder dagslys, orienteringslys, arbejdslys og hyggelys, som understøtter beboernes frihedsgrad og evne til selvstændigt at bevæge sig rundt uden frygt for at falde, skaber gode kontraster i synsbilledet og samtidig minimerer skygger, der kan virke blokerende for den enkelte.

 

Den enkelte bolig er udformet med sigte på at skabe en tryg, privat og hjemlig bolig, med nærhed til fællesarealet. Boligerne opføres som fleksible ét-rums boliger for at imødekomme beboernes behov. Ankomsten til boligen sker via en let tilbagetrukket niche, hvor beboeren har mulighed for at sætte sit personlige præg ved hoveddøren, via billeder, planter eller lignende. Fra nichen træder man ind i boligens entré, køkken og opholdsrum. Soveværelset kan indrettes efter behov, sengen kan placeres med adgang fra to sider eller placeres langs væggen for den selvhjulpne bruger. Der er samtidig forberedt til en gennemgående loftlift.

Bebyggelsen placeres på et grønt “tæppe” med beplantning af spredte træer, der understreger stiforløb og ophold omkring huset. Den omkransende stisløjfe gør det muligt for beboerne at bevæge sig rundt i plejecenterets landskabelige ude- og naturrum – uden at blive draget mod udgangen til nabolaget – samt skaber rum for uformelle møder på tværs af beboerne. Derudover er bygningen med til at skabe et nært, skærmet uderum, hvor bygningskroppene definerer og afgrænser den nære zone og skaber en række adskilte gårdrum. De rolige og bolignære uderum tilbyder overskuelige miljøer, der understøtter sanselige oplevelser for krop og sind, og hvor det er let at orientere sig, trække sig tilbage eller nyde samværet med andre.